4 Ocak 2008

RADYO5 HAFTANIN SANATÇISI VE KLİBİ




Leona Lewis
İlk olarak The X Factor adını taşıyan yetenek yarışmasıyla ismini duyuran Leona Lewis, asıl şöhreti 2006 senesinde çıkardığı ''A Moment Like This'' single'ıyla yakaladı.
İnternette yayımlandıktan sonra 30 dakika içerisinde 50.000 kez indirilen single'ın ardından piyasaya sürülen "Spirit" albümü ise İngiltere ve İrlanda'da şimdiye kadar en hız satan çıkış albümü oldu. Şimdiye kadar hiçbir star adayı katıldığı bir yarışmadan bu kadar büyük bir şöhretle ayrılmamış, eleştirmenlerce böylesine el üstünde tutulmamıştı. Bu durum, küçüklüğünden beri ünlü bir müzisyen olmanın hayalini kuran Leona için de şaşırtıcı olmuştu elbette. 5 yaşından beri müziğin içinde olan sanatçı, ilk şarkısını 12 yaşındayken yazmış, ilk yetenek yarışmasını ise 13 yaşında kazanmıştı. 2004'te katıldığı bir diğer yetenek yarışması da Mariah Carey'nin "Always Be My Baby" parçasını seslendirdiği Yate's Wannabe Talent Contest olmuştu. Leona, okulu bıraktıktan sonra şarkılarının stüdyo kaydını karşılayabilmek için uzun süre garsonluk ve resepsiyon görevliliği yaptı. Parçalarını "Twilight" adını verdiği bir demoda toplayan Leona'nın bu çalışması hiç yayımlanamadı. 15 yaşına geldiğinde prodüktör Marley J. Wills ile Minnie Riperton'ın "Loving You" parçasını kaydeden sanatçı, bu sayede Sony'nin ilgisini çekti ve Amerika'ya gelmesi için ikna edildi. Yapımcı Wills'e göre Leona daha 15 yaşındayken sahnenin tozunu attıracak sese ve yeteneğe sahipti. Öyle ki, dinleyenleri kimi zaman şarkıları orjinalinden çok daha iyi söylediğine ikna ediyordu.
2006, Leona'nın altın senesi oldu. Üçüncüsü düzenlenen "The X Factor" yarışmasına Over The Rainbow parçasıyla katılan güzel sanatçı; Simon Cowell, Louis Walsh ve Sharon Osbourne'un oturduğu jüri koltuğunu öyle bir sallamıştı ki bu 3 jüri üyesi de Leona'nın şimdiye kadar gördükleri en harika seslerden biri olduğunu yarışma boyunca dile getirdi. Leona'nın yarışma süresince karşılaştırıldığı isimler Mariah Carey, Whitney Houston, Christina Aguilera ve Celine Dion gibi isimler olmasına rağmen, sanatçı alçak gönüllüğünden bir an olsun taviz vermedi. Jüri üyelerinden Simon Cowell'a göre Leona'yı özel yapan asıl şey belki de onun sahnede ne kadar iyi olduğunun farkında olmamasıydı. Final gecesi Take That ile yaptığı "A Million Love Songs" düetinin ardından bu ünlü grubun da hayranlığını kazanan Leona, Take That üyesi Gary Barlow'un, "Bu kız şimdiye kadar görmüş olduğunuz yarışmacılardan 50 kat daha iyi, bu yüzden ona doğru albümü yapmak gibi büyük bir sorumluluk taşıyorsunuz" sözleriyle onurlandırıldı. O gece, Take That üyeleri, Leona'nın çıkaracağı ilk single'ın kendi parçaları "Patience"ı listeden sileceğinin farkında değillerdi elbette.16 Aralık 2006 gecesi o sahneden büyük bir zaferle dönmekle kalmayıp, 1 milyon sterlinlik anlaşmaya da imza atan sanatçının ilk single'ı daha çıkmadan binlerce müzik market ve hayran tarafından sipariş edildi. 17 Aralık'ta dijital olarak single, Kelly Clarkson'ın "A Moment Like This" parçasının cover'ından başka bir şey değildi. Buna rağmen yarım saat içinde 50.000 kez indirildi. 20 Aralık'ta CD olarak piyasaya sürülen single, yaklaşık 600.000lik satış rakamıyla yılbaşına doğru Take That'i sollayarak listelerde 1 numaraya oturdu. 2006'nın en fazla indirilen parçası olan "A Moment Like This", İngiltere ve İrlanda'da 1 milyonluk satış rakamı elde etti ve listelerde 1 aydan fazla süre zirvede kaldı.
Şubat 2007'de Arista Records'un kurucusu Clive Davis'e ait J Records ile 5 albüm için 9.7 milyon dolarlık bir anlaşmaya imza atan Lewis, ilk olarak The X Factor'a katılmadan önce kaydettiği "It's All For You" dijital olarak piyasaya sürdü, fakat başarılı olamadı. Aynı sene Nisan ayında ilk albümü "Spirit"i çıkaran sanatçı, bu albümle İrlanda albüm listesine 1 numaradan giriş yaptı. Dallas Austin, Max Martin, Stargate, Walter Afanasieff, Salaam Remi, Kara DioGardi ve Ne-Yo gibi isimlerle birlikte çalışan sanatçı; kayıtları Londra, Miami, Los Angeles, New York ve Atlanta'da yaptı. Bütün çabalara değdiğini kanıtlayarak İngiltere'nin en hızlı satan albümü ünvanını alan "Spirit", tüm zamanların en fazla satan 4. albümü oldu. Albümden çıkan ikinci single, "Bleeding Love", yayımlandığı gün 66.000 kopya sattı. 7 gün sonrasında single'ın satış rakamı 200.000'i aşmıştı ve parça İngiltere ve İrlanda Single Listelerine 1 numaradan girmişti. İngiltere listesinde 7 hafta boyunca zirvede kalan şarkı, İrlanda'da 2 aya yakın süre 1 numarada kaldı. 31 Ekim 2007'de Leona'nın menajerlik şirketi UEG, sanatçının The X Factor'a katılmadan önce kaydettiği parçaları "Best Kept Secret" ismini taşıyan bir albümde toplayarak piyasaya süreceklerini açıkladılar. Leona'nın ödenmemiş stüdyo borçlarının olduğunu savunan şirket, bu kararı sanatçının ve Simon Cowell'in karşı çıkmalarına rağmen yerine getirdi. Leona ve Cowell, 26 Kasım 2007'de Juno Records sayfasından dijital olarak satışa sunulan bu albümü boykot etmeleri için hayranlarına çağrıda bulundu.
30 Kasım 2007'de Entertainment Weekly dergisinde yer alan 2008'de izlenmesi gereken 8 sanatçı listesinde yer alan Leona Lewis, "Geleceğin Mariah Carey'si" olarak nitelendiriliyor.


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Portakalmavisi bir; hüzünleri dibine kadar yaşamadan terketmeyen, sonrasında da ardına dönüp bakmayan hüzünbaz zamanlar cambazı....

pin

yukarı